Editorial “Introductie Baghawat”

oppositie, rebellie, opstand – بغاوت

Welkom bij deze eerste editorial voor Baghawat, de plek van de ontheemden. Wij – twee ontheemde vrouwen – hebben dit platform en deze publicatie gecreëerd als een ruimte waar we samen kunnen komen zonder nationale grenzen, maatschappelijke verwachtingen en normatieve beperkingen. Wij zijn openlijke en trotse antiracisten, queers, neurodiversen, vluchtelingen en migranten, antikapitalisten, feministen, anarchisten. Vanuit deze intersectionele posities die we in de wereld belichamen, brengen we Baghawat tot leven.

 Het idee voor Baghawat kwam in de zomer van 2020, een zomer gekenmerkt door de COVID-pandemie, afwisselende lockdowns en sociaal isolement, maar ook door de Black Lives Matter-protesten waar we allemaal samenkwamen ondanks de strikte lockdown – omdat de strijd belangerijker was.

Het was een zomer waarin ons isolement, zowel letterlijk als figuurlijk, scherp werd verlicht, net als ons verlangen om samen te komen. We zagen de bereidheid van de samenleving om degenen die volgens de logica van het kapitalisme niet langer productief zijn, af te werpen en te isoleren. We zagen ondernemers opgezet worden tegen de kwetsbaren en we zagen de sluwe stappen van de machthebbers om degenen buiten de machtsposities verantwoordelijk te stellen voor een puinhoop die ze niet hebben gemaakt. We zagen de Black Lives Matter-protesten over de hele wereld die in Nederland tot controverse leidden met de bewering dat deze “rassenkwesties” uit de VS waren geïmporteerd en hier niet thuishoorden. Enkele weken later braken er rellen uit in migrantenwijken – de dominante verklaring voor de rellen? Dit was slechts “tuig” uit op vernieling. We hebben duidelijk gezien wat Nederland echt van migranten denkt – gevangen in steeds erbarmelijker wordende omstandigheden in Nederland en in de grenskampen van Europa, terwijl ze ook systematisch genegeerd worden door de Nederlandse staat en reguliere media.

We zagen dit allemaal gebeuren en kregen er genoeg van. Niet omdat dit de eerste keer is dat we van dergelijke dingen kennis hebben genomen, noch omdat we onder de omstandigheden van de pandemie wat tijd over hadden. We waren het zat omdat we duidelijker dan ooit zagen hoe de stemmen van de gemarginaliseerden niet afwezig zijn, maar weggestampt uit de gemaakte realiteit van dit land. Dus besloten we om de druk op te voeren en onszelf te laten horen.

  Wat je hier leest, is het begin van onze stap voorwaarts. We weigeren om naar de marge geduwd te worden waar onze stemmen weerklinken in de uitgestrekte lege kamer van het Nederlandse medialandschap. We weigeren ons langer alleen te voelen. Want we zijn niet alleen, en jij ook niet. Omdat de sleutel tot verandering samenkomst is, is Baghawat meer dan alleen een online publicatie of een evenementenpagina. Samenkomen vormt de hoeksteen van wat we met Baghawat willen doen. Samen in ideeën en gevoelens maar ook hoe we daar concreet naar kunnen handelen.

We zijn niet alleen.

Wij zijn Baghawat

Ons initiatief begint met een maandelijkse nieuwsbrief met aandacht voor recente publicaties op de website en wereldwijde grassroots-strijd die misschien onder de radar is verdwenen. Hoewel het niet mogelijk of verantwoord is om fysiek samen te komen onder pandemische omstandigheden, hopen we dat onze gemeenschap wortel kan schieten in deze tijden van isolement en dat onze wortels worden versterkt wanneer we elkaar weer kunnen ontmoeten.

Lees in de tussentijd dit prachtige stuk, geschreven door Ghazaal Yousefi – een Iraanse journalist, politiek activist en vluchtelinge – over haar ervaringen in een Nederlands AZC. Of dit artikel waarin twee filosofen reflecteren op het Nederlandse COVID-beleid een jaar na de pandemie.

Neem contact met ons op – vertel ons wat we samen kunnen doen!

%d bloggers like this: